Cum spălăm?
Curăță hainele înainte de depozitare pentru că moliile și larvele de molie se hrănesc din transpirație și murdărie. În general, este recomandată spălarea manuală a hainelor din lână, dar putem folosi și un program de mașină de spălat special dacă eticheta ne indică acest lucru.
Adaugă puțin detergent special pentru lână într-un lighean cu apă călduță. Întoarce haina pe dos; scufundă, freacă și apoi scufundă iar pentru 10 minute. Clătește de două ori, presând apa afară. Nu stoarce și nu atârna hainele la uscat pentru că lâna udă se întinde ușor.
Cum uscăm?
Întinde hăinuța orizontal, pe un prosop curat și rulează-l pentru a extrage apa. Desfă-l și lasă-l să se usuce pe un alt prosop nou sau pe un suport de plasă. Remodelează sau întinde tricotajul dacă este necesar; poți ajusta haina pe mărime mai mare sau mai mică, pe măsură ce se usucă se va așeza.
În contextul în care stilul de viață bazat pe consumerism excesiv promovat de jucătorii de tip fast-fashion din industria modei nu este sustenabilă, cred cu tărie că alegerile noastre personale pot face diferența pentru generațiile care urmează.
Materialele derivate din petrol (acryl, polyamid, polyester, nylon, spandex, elastan, etc) sau cele care au la bază fibre naturale prelucrate chimic (vâscoză, bumbacul simplu) sunt create prin procedee extrem de toxice și poluante, ajungând să plaseze industria textilelor printre cele mai poluante industrii dintre toate, atât în viața pre-consumer (producție și comercializare) cât și în viața post-consumer (deseurile rezultate)
Unicul mod de a ne îmbrăca sustenabil este alegând materiale naturale cum sunt: lâna, cașmirul, alpaca, cânepa, mătasea sau bumbacul cultivat organic. Este mai sănătos pentru noi și copii noștri, pentru mediu, pentru viitor. Iar dacă aceste articole sunt realizate prin procedeu de upcycling, e si mai bine.
Ce înseamnă Upcycling?
Upcycling presupune reutilizarea unor resurse existente pentru a crea ceva nou, cu valoare adăugată. Ca urmare, se reduce consumul de materie primă nouă care duce implicit la reducerea poluării apelor și a naturii și la reducerea emisiilor de carbon.
Când vorbim despre lână, procedeul de upcycling pornește în primă fază de la garderoba proprie. Am făcut primele haine din bluzele mele intrate la apă. Lâna sau cașmirul, când intră la apă își pierd din elasticitate, dar câștigă la partea de căldură, devin mai groase, și au proprietăți de izolare mai bune. Deci, de regulă, nu se aruncă nici puloverele care au ajuns la mărimea de 10 ani după o spălare necorespunzătoare.
Unde găsim lână pentru upcyling?
În magazin, cel mai probabil vei găsi lână în zona puloverelor de bărbați! Experiența personală mă face să cred că, cu toate că piața de desfacere a articolelor de tip pulover pentru bărbați este mai mică ca și volum, va avea un procent considerabil mai ridicat de materiale naturale, în special lână și cașmir, în timp ce articolele pentru femei sunt preponderent din fir de plastic: aka: acryl, poliamidă, nylon și alte derivate din petrol.
Deci, cel mai bine e de căutat în zona de bărbați, cu atât mai mult cu cât puloverele de bărbați sunt mari și oferă cantitativ mai multă materie primă pentru un articol de copii.
Un alt material pe care îl folosim și îl recomandăm clienților noștri este lâna fiartă, lâna fleece. Înainte de toate, poate că ar fi indicat să spunem că sunt o serie de aspecte avute în vedere când ajungem la selectarea hainelor.
De la început ar fi foarte bine să căutăm haine care ar putea fi purtate direct pe piele. În acest sens, dacă alegem lâna, acest material este cel care dă posibilitate pielii să respire, reglează temperatura sau poate absoarbe transpirația. Nu trebuie uitat nici faptul că poate fi recomandat a fi folosit dacă plouă sau pentru zăpadă, deoarece nu se udă ușor, iar cel mic nu se poate simți jenat, nu apare un disconfort și nu trebuie schimbat într-un timp cât mai scurt.
Ce este lâna fiartă
Lâna fiartă este un tip special de material, foarte ușor, moale și confortabil la îmbrăcare. Se spune că nici o țesătură sintetică nu ar putea să redea această textură unică. Este catifelată pentru pielea unui bebeluș și, în același timp, lasă pielea să respire liber, copilul este protejat de frig, de vânt sau de căldura excesivă.
Când folosim lâna fiartă
Apare adesea o astfel de întrebare. Noi o recomandăm la confecționarea jachetelor, salopetelor, capelor sau a cardiganurilor. De ce spunem asta?! Deoarece lâna fiartă este lâna care este expusă atât la căldură, cât și la umiditate. Ce mai trebuie menționat este faptul că, în timpul procesului de fierbere mii de bule de aer sunt închise în structura materialului și se va forma o așa numită “barieră naturală” împotriva temperaturilor ridicate sau a celor joase. De aceea, utilitatea acestui tip de lână este numai bună pentru hăinuțele copiilor de toate vârstele.
Ne respectăm mult munca și clienții, iar astăzi am mai vrea să vă spunem că este de recomandat ca lâna fiartă să fie folosită pentru hainele de exterior, aceasta izolează bine și respinge apa. Copiii se murdăresc repede și este necesar să fie mai multe hăinuțe de schimb. Dacă le spălăm trebuie să avem în vedere și modul de uscare. De exemplu, în cazul produselor din bumbac, acesta se usucă mai greu, dar există avanjatul că poate fi pus la uscat pe calorifer, afară la soare. În ceea ce privește lâna, nu o putem pune pe calorifer, dar spre deosebire de bumbac se usucă mai repede.
Lâna fiatră nu se folosește doar pentru sezonul rece
Ne-am obișnuit să asociem anumite materiale cu anotimpurile. Spunem că ne îmbrăcăm cu haine din lână doar iarna, dar când discutăm de lână fiartă este bine să știți că aceasta este eficientă în orice anotimp, fie rece, fie cald. Vorbim despre un material care este atractiv, dar și extrem de funcțional. Datorită calității, un obiect de vestimentație poate fi purtat mult timp și nu se va observa niciun aspect
uzat.
Nu am vrea să trecem peste un lucru foarte important în cazul lânii fierte și anume că pentru episoade de ploaie sau în zăpadă, lâna fiartă asigură o protecție foarte bună, deoarece poate absorbi umezeala aproape 60% din greutatea proprie și asta fără a lăsa pielea să o simtă. Cum este posibil?! Pentru că are un conținut mare de lanolină și densitatea materialului împâslit face ca picăturile de apă să nu intre în haine, ba mai mult, ele vor putea să alunece de pe suprafața hainelor, va fi aproape impermeabilă.
Spuneam mai sus despre bulele de aer care vor rămâne blocate în material și care pot să acționeze precum o barieră naturală. Astfel, se va menține temperatura constantă chiar și când va fi mai frig afară sau dacă va bate vântul.
Ce mai căutăm la o haină? Să reziste cât mai mult timp, iar dacă găsim ceva care ne place mult, parcă am dori să ne țină toată viața. În cazul jachetelor din lână fiartă am putea spune că ele arată bine și după mai multe purtări, că nu își schimbă forma cum se întâmplă în cazul altor materiale. Într-adevăr, este un mare avantaj în cazul țesăturilor care sunt bătătorite așa cum este lâna fiartă, pentru că putem vorbi de o rezistență mai mare chiar dacă haina respectivă este purtată în mod frecvent.
Un alt atuu în cazul lânii fierte este că hainele țin cald, dar sunt și foarte ușoare, au o densitate mare, nu le vom simți grele sau inconfortabile. Pentru copii sunt lejere atât prin casă, cât și afară, la joacă. Cei mici pot alerga în voie, părinții nu au grijă că nu sunt protejați de vânt sau de frig, iar acestea reprezintă avanjate majore în cazul acestui material.
Mereu ne gândim…”Și dacă stăm într-un loc unde se gătește? Ar putea să se imprime mirosul.”
Sigur, acest lucru este posibil, însă există și o rezolvare foarte simplă de aplicat. Lăsăm produsul să se aerisească în aer liber, iar peste puțin timp, va fi ca nou.